Reial Jazz: nou cicle musical al terrat

Jazz als terrats

El dimecres vinent, 12 de juliol de 2017, la formació Pol Omedes & Xaver Hellmeier Special 4tet serà l’encarregada d’obrir un nou cicle Reial Jazz, a un dels terrats més bonics de la ciutat, situat a la Plaça Reial. Es tracta d’un cicle de sis concerts, cada dos dimecres i de juliol a octubre, coorganitzats per Upstairs BCN, la plataforma d’activació cultural i comunitària dels terrats privats de Barcelona, i The Foundery, una iniciativa de coworking per a emprenedors internacionals, professionals digitals i innovadors.

Des d’un fantàstic terrat de Ciutat Vella, amb Barcelona sota els últims raigs de sol com a escenari, el cicle repassarà un gènere tan ampli com el Jazz, amb incursions als seus estils i variants. Després de Pol Omedes & Xaver Hellmeier Special 4tet, actuarà el Biel Ballester Trio amb el seu característic jazz “manouche”, el dimecres 26 de juliol. El cicle es reprendrà, al setembre, amb el Quinteto Yurgaki, que fusiona el jazz amb les músiques d’arrel popular del pacífic colombià, el Txema Riera Trio amb una estètica propera al blues més contemporani on el so del Hammond B3 n’és el protagonista. La cinquena sessió anirà a càrrec d’Edna Sey, liderant la seva nova banda de neo soul. I l’últim concert vindica el contrabaix de Dick Them, a primer pla, acompanyat per Jaume Vilaseca (teclats) i Ramon Díaz (bateria).

Un terrat i la ciutat com a escenari

Barcelona ofereix una àmplia oferta de concerts, cicles o festivals musicals, però allò que converteix el Reial Jazz en una experiència insòlita i especial és que l’escenari és un dels terrats privats més espectaculars de Barcelona, que cobreix un edifici de la Plaça Reial obert, esporàdicament, per a l’ocasió.

Els concerts tenen lloc al vespre en aquell moment especial i màgic que el dia dóna pas a la nit. La il·luminació és discreta i modifica l’escena en el transcurs de minuts. El cel enfosqueix i les façanes s’il·luminen. Aquest horari i un format generalment acústic estan pensats per limitar al màxim les molèsties als veïns.

El format de concert a un terrat privat, amb un aforament necessàriament reduït i sense les barreres arquitectòniques o estructurals dels espais convencionals (l’escenari elevat i les balles de les sales, auditoris o teatres) afavoreix una relació i comunicació directa i inèdita entre el públic assistent i els artistes amb els qui poden compartir una estona, intercanviar opinions, dedicar discos o fer-se selfies.

Jazz a un terrat de la Plaça Reial

Concert # 1 Pol Omedes & Xaver Miemeller 4tet. Dimecres 12 de juliol de 2017.

D’entre els músics més sorprenents i inquiets de la nova generació, el trompetista icompositor Pol Omedes és una de les revelacions més estimulants de l’escena catalana. Ho ha deixat pales amb la multitud de projectes de recorregut que ha liderat i que encapçala actualment.

Un d’aquests projectes és el de “Pol Omedes with Strings” (Mallorca, Fresh Sound New Talent 2016), que enguany s’està presentant arreu d’Europa, gràcies també a la bona acollida de la premsa i del sector (Jazz Journal —la revista especialitzada més important del Regne Unit— puntuà el treball amb 4 estrelles).

Tot plegat ha fet possible la connexió entre en Pol i en Xaver (bateria resident a Munic), una de les rising stars de l’straight ahead europeu. El quartet el completen la solidesa i el virtuosisme d’en Pau Lligadas, al contrabaix, i una de les joves promeses del panorama català en Joan Fort, a la guitarra.

Amb aquesta formació el grup s’aproxima a la musica afroamericana combinant sonoritats pròpies del hard bop amb un aire fresc, potent i dinàmic. La banda assimila la tradició jazzística sense que això suposi un prejudici per donar una visió personal i concreta dels estàndards, i s’obre també a les composicions pròpies.

Components: Pol Omedes (trompeta), Joan Fort (guitarra), Pau Lligadas (contrabaix) i Xaver Hellmeier (bateria).

w-0077

Concert # 2 Biel Ballester Trio. Dimecres 26 de juliol de 2017.

El Biel Ballester trio és una formació enquadrada en el món del jazz, que interpreta, però, un estil amb una personalitat molt pròpia, fins al punt d’haver estat posada en dubte, en més d’una ocasió, la seva pertinença o no, a l’estètica jazz.

El que sí podem afirmar del “Gypsy jazz” o “jazz Manouche” és que es tracta de l´estil de jazz menys americà i més europeu de tots el que s´interpreten arreu del món.

El jazz dels “manouches”, és a dir, dels gitanos d’arreu de França i de centre-Europa, és un estil que s’inicià amb el cèlebre guitarrista francès Django Reinhardt. El món del qual procedia d’una barreja del “bal mussete” parisenc amb melodies tradicionals gitanes. Dues fonts que va complementar-se perfectament amb la llibertat de improvisació que proporcionà el jazz, donant així origen al seu tan personal estil.

El Biel Ballester Trio manté la tradició de l’estil, tocant els estàndards més coneguts del gènere, compostos per Django Reinhardt, però també aporta el seu propi gra de sorra a l’evolució amb temes propis. El Trio s’ha fet un nom dins el panorama internacional amb el seu particular i reconeixible estil. El cineasta americà Woody Allen ha escollit 2 peces seves per aparèixer en la seva pel·lícula Vicky Cristina Barcelona. Després de tocar amb ells el senyor Allen va exclamar: “Això és el més proper que podré haver estat mai de tocar amb Django Reinhardt!”.

Components: Biel Ballester (Guitarra), Graci Pedro (guitarra rítmica) i Leo Hipaucha (baix).

Juliol 2017

NOTA: Els subscriptors del nostre newsletter reben la informació dels concerts amb antelació i amb interessants descomptes sobre el preu de l’entrada.

Florenci

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *