Una butaca a la teulada de Can Negre

Façana de Can Negre a Sant Joan Despí. Autor: Josep Maria Jujol

Can Negre, una antiga masia del segle XVII, va ser profundament reformada per l’arquitecte Josep Maria Jujol, destacat deixeble de Gaudí. Ara és considerada la joia de la corona del modernisme a Sant Joan Despí.

Jujol va modificar la façana original aixecant un nou pis rematat per una línia ondulada que recorda les façanes del barroc. La teulada té forma de creu, com la d’una església. El projecte inicial de Jujol, devotíssim creient, situava un cimbori sobre la creu, al qual s’hi accediria per l’escala interior dissenyada com una veritable i literal ascensió al cel. Però sembla que el pressupost no va arribar i es va renunciar a la idea. Tot i que l’escala definitiva queda escapçada i les finestres superiors donen a les golfes, la solució del sostre, amb una cúpula helicoïdal de planta octagonal, és meravellosa.

Can Negre

No obstant això, i acomplint l’encàrrec del propietari, l’arquitecte va idear un joc de passarel·les i escales per la coberta que culminaven amb una butaca d’obra, pintada de vermell teula, des d’on Pere Negre podia asseure’s i seguir la feina dels jornalers que treballaven a les seves vinyes situades als afores de la vila. Estranya butaca de terrat, la de Can Negre: entre el cel i la terra!

Can Negre

Florenci Guntín Gurguí

NOTA: Visites a Can Negre, i itinerari modernista de Sant Joan Despí, cada últim diumenge de mes.

 

 

Florenci

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *